miércoles, 3 de marzo de 2010

Premi Huertas Claveria

Xavier Theros guanya el Premi Josep Maria Huertas de periodisme escrit

L’antropòleg, poeta i escriptor Xavier Theros és el guanyador de la tercera edició del Premi Josep Maria Huertas de periodisme escrit, per l’obra La VI Flota a Barcelona. Crònica dels anys en que els marines dels EUA envaïen les Rambles, segons ha comunicat el jurat aquest dimecres. El guardó, dotat amb 6.000 euros, vol retre homenatge a la figura del periodista Josep Maria Huertas Claveria (que va morir el 4 de març de 2007) i fomentar els llibres de “bon” periodisme. L’entrega del premi es farà el mes de setembre, coincidint amb la presentació del llibre, que editarà La Campana.
El treball premiat investiga com l’arribada dels vaixells de la Sisena Flota nord-americana, el 9 de gener de 1951, va marcar el caràcter de Barcelona durant 36 anys. I no únicament a les zones i carrers que els marines van freqüentar –el carrer Escudellers i en general l’aleshores anomenat Barri Xino–, sinó també en el desenvolupament de la industria turística local.
Per reconstruir la història, l’autor ha acudit als seus protagonistes: a les cambreres de les barres americanes, als amos dels seus bars, als veïns que van viure diverses experiències amb aquelles tripulacions i, també, als veterans de la US Navy, que han explicat la seva arribada a Barcelona i els seus records. La història que es va interrompre el dia de Sant Esteve de 1987, quan un atemptat mai resolt va provocar la mort d’un mariner.
El jurat estava format pels membres de la penya La Lamentable de Casa Leopoldo i l’escriptor Joan Marsé, que actuava com a convidat. En el jurat hi participaven, sense vot, Miquel Tresserras, degà de la Facultat de Comunicació Blanquerna; Isabel Martí, representant de l’editorial La Campana, i Joaquim Palau, en representació de l’editorial RBA.
El jurat de La Lamentable Penya de Casa Leopoldo el formen José Martí Gómez, Joan de Sagarra, Eugeni Madueño, Enric González, Maria Eugenia Ibáñez, Antoñito el Paleta, Juan Antonio Roqueta, Pilar Aymerich, Ángel Alonso, Mateo Seguí, Bru Rovira, Joaquim Capdevila, John W. Wilkinson, Pedro Madueño i Salvador Sansuán.

4 comentarios:

Txus Garcia dijo...

Enhorabona, Xavier, mestre!

Evita LasTentaciones dijo...

Hola! no sabia que teníais un Blog y mira por donde el día cinco de marzo, cómo no sabía como felicitar a Xavier, no dudé en darle la enhorabuena desde el mio. Ahora os seguiré mas de cerca ¡¡¡¡¡¡Enhorabuena!!!!!!

jose dijo...

Hola¡ por favor, me gustaria saber si teneis programada alguna actuacion en madrid. Gracias

Crispy dijo...

Hola Chicos, me gustaría saber si planean venir a méxico de nuevo en algún momento.

Saludos